Monday, May 16, 2011

Meringue Cookies Recipes

Assalamualaikum wahai pembaca kesayangan disana!! hik3
Kali ni aufa nak kongsi resepi meringue untuk u all...Tapi meringue ni memang manis kerana kandungan gulanya yg banyak.Kalau kurangkan gula,meringue ni xkan jadi crispy.macam buat macaron...

  • 3 egg whites
  • 180g granulated sugar
  • 1/4 tsp cream of tartar(x letak pon x per)

Panaskan oven 200 degree celcius.

Whisk putih telur dan cream of tartar sampai soft peaks.
Tambah gula sedikit demi sedikit sampai stiff peaks.
Kalau nk tau samaada dh siap or belum,terbalikkan mixing bowl.
Jika meringue x jatuh,,it's ready!

Paipkan ke atas dulang yg telah diletakkan parchment paper.Anda juga boleh sudukan meringue tersebut.Bakar selama 1 jam pada suhu 70 celcius.
Jika anda mengangkat meringue tersebut dari parchment paper dan ia tidak terlekat,ia sudah siap!
Tunggu selama beberapa jam atau semalaman...

boleh dimakan dengan whipped cream atau chocolate dan strawberry...





No comments:

Post a Comment

Leave me your comment!
XOXO
<3 Aufa