Saturday, December 29, 2012

Ekspedisi Gunung Datuk Rembau



Salam,,

:DDDDDDD :IIII
Nmpk x betapa happy dan letihnya aufa? [mmg TAK laa kann?]

Pagi td aufa pergi naik Gunung Datuk kt Rembau Negeri Sembilan.

OHH BESTT!
All of us ade 5 orang.Aufa,Atif (abg aufa),kakak aufa and her 2 friends.Kitorang bertolak dari rumah kt Batu Caves dari pukul 6 pagi.Pukul 9 pagi baru sampai..(Sebab sesattt)hehehe..

Pheww,letih jugak naik gunung ni eh?Maklum laa,aufa x pernah pun naik gunung.Pernah naik bukit jer.Di Taman Etnobotani Gua Musang,Kelantan.Tapi x laa tough mcm Gunung Datuk.

Aufa datang sini pun sbb nak try jer.Sambil2 berlatih untuk naik Gunung Stong di Jeli,Kelantan dengan ayah nanti.Then boleh laa try Mount Kinabalu ke...hehe...Everest pun akan aufa tawan nnti!!

Masa mendaki gunung tu,aufa rase mcm nk turun balikk.Huhu,letih tahap gaban!Semputt wehh naik gunung ni.Gunung ke-3 tertinggi di Negeri Sembilan okehh?? Haha. *Proud



Sepanjang perjalanan naik ke puncak aufa kena cramp 4 kali!!Haha,sebelum ni x pernah pun kena cramp.Sakit !Tapi mujur laa ade orang2 baik hati dan prihatin yg tolong sepanjang 4 kali cramp tu.Especially kakak aufa and kengkawan dia..Orang yg lalu lalang pun ade bagi ubat  utk hilangkan cramp.Orang Malaysia mmg sangat prihatin. =='


Selain cramp,aufa ade muntah2 jugak.3 kali tueeeeeee!Seksa sgt....:(


Sambil mendaki tu sempat lagi aufa bermesej ngan kawan2 aufa.Haha,mujur ade line.Diorang x  caye pun aufa pegi naik gunung.Elehh,ingat aufa ni manje sgt ke? :P


Masa smpai kt puncak tu mmg happy gila arr..I was like,FINALLY!!Kitorang mengambil masa lebih kurang 3 jam untuk naik smpai ke puncak.Subhanallah,pemandangan nye cantik sgt!Lepas amik angin kitorang terus piknik atas tu.Lapar + letih .


Tapi masa nak turun,kitorang just mengambil masa sejam untuk smpai ke base camp.Tapi serious letih.Sakit kaki  dan tangan aufa.Masa smpai bawah,Aufa terus landing atas jalan konkrit.Over kan?Haha,bukti yg aufa ni mmg letih gila..


Even letih,lapar,dahaga and faced lots of obstacle,tapi aufa mmg satisfy laa.Sebab it's a really an awesome experience!Tak caye ke?Then GO !Hehe,korang kuat mcm aufa ke?
*Perasan kuat.Padahal dah nak nangis masa nk naik tu.haha


Friday, December 28, 2012

Summer in Australia!!





         Astounding city

                                                                 In flight breakfast

One thing I can say about Australian people.Budi bahasa diorang elokk sgt.I was amazed!Even stranger yg diorang x kenal pun diorang akan tegur.Paling tidak pun just say,'Hai mate!!' yeh something like that.. ;)






Seaworld!








Monday, December 3, 2012

Basic Things To Have In The Kitchen

Assalamualaikum readers!Today I'm going to share about tools that you need if you love to bake muffins,cakes etc.Check it out!!


1-OVEN-It's very important to have this to bake cakes,cookies and bread.

yg ni BESARR PUNYAAA!

2-SCALES-There's 2 types of scale.Digital scale and normal one.I love to use the digital one because it's more exact.

3-CAKE TINS-
You'll need this to bake cakes.but for the basic,I suggest you to have a round 8 inch tin,9 inch and 8x8x3 inch.And you can also use the spring form type.It's much easier to bake with this thing.



Cake Tins



4-ROLLING PINS-Very important if you want to make tarts,pies,cokies and to roll fondants.

5-CUP MEASUREMENT-I love to use them.I also have the spoon measurements.




6-PASTRY BRUSH-To brush pastry,bread.but be carefull if ou buy them cause sometimes they were made of pigs.Scary!

7-RUBBER SPATULA-If you make cake batter or whatever,You can use spatula to scrape them out.




8-WHISK-
There's a lot of size in the market.It's very useful to make meringue


9-SIFTER-
To sift your flour.Most of the recipes ask you to sift you flour with baking powder,soda or cocoa powder first.It' very important to sift your flour.

Monday, October 8, 2012

Cheese Cake





I made a cheese cake last night.Sangat2 laa gebu!!!ni resepi dari kakak ipar aufa.Thanks kak sha for the recipe.Aufa ada letak resepi ni dalam myresipi.com . :)
Base:
8 keping biskut digestive
30g butter(cairkan)

Bahan A:
500g cream cheese
60g gula kastor
5 biji kuning telur
60g butter

Bahan B:
5 biji putih telur
60g gula kastor
1 sudu kecil esen vanilla
1sudu kecil cream of tartar(optional)

Cara2:
*Hancurkan biskut dan gaulkan dgn butter.tekan di loyang sehingga padat.Bakar sekejap.
(Lebih baik guna loyang formspring ye)

*Putar bahan B sehingga kembang.Pastikan betul2 kembang then ketepikan.

*Putar cream cheese,butter dan gula hingga kembang dan masukkan kuning telur sebiji demi sebiji hingga sebati.

*Campurkan sekali dengan bahan B tadi kacau putar sebati.

*Tuang adunan kedalam acuan yg dialas biskut tadi dan bakar pada suhu 130 darjah celcius selama lebih kurang 30 minit menggunakan kaedah bain marie/double boil.


Friday, September 14, 2012

Cinnamon Roll


Assalamualakum..
Ni resepi aufa dapt dari blog Cik Nah tersayang..
hua3.

Ni nak cerita,masa aufa buka blog ni,terkejut banyak gambar yaang jadi hitam.Sedihh~
rasa mcm nk give up dari blogging jerr.uhuk3!

Tapi insyaAllah aufa akan cari jalan utk baiki masalah ini.Kesulitan ini amat dikesali.Harap bersabar yer!!

 Cinnamon Roll via CikNah

 Pakej Yis Kering (7gms)
¾ cawan Susu segar
¼ cawan gula halus
¼ cawan Air, dipanaskan sehingga 115 darjah
¼ sudu kecil vanilla
1 telur
1 sudu kecil Garam
¼ cawan mentega, cairkan
4 cawan Tepung gandum
¼ cawan Mentega cair, untuk berus di atas sebelum dibakar

Filling:
1/3 cawan mentega
¾ cawan gula perang
¼ cawan gula pasir
1 1/2 sudu kecil serbuk kayu manis

Topping
¼ cawan Keju Krim, pada suhu bilik
1 sudu makan Mentega, pada suhu bilik
1 1/4 cawan gula kisar
½ sudu kecil vanilla
3-4 sudu Susu segar

Proses,
1) Dalam mangkuk kecil, gabungkan air suam dan 1 sudu teh gula pasir, taburkan yis di atas dan biarkan ia  selama kira-kira 5 minit.

2) Dalam mangkuk pengadun, campurkan mentega telur, susu, garam, gula dan cair. Tambah 2 cawan tepung dan campuran air, vanila dan yis, campur sehingga kesemuanya sebati dan perlahan-lahan tambah kira-kira 2 cawan tepung. Tingkatkan kelajuan sehingga sederhana dan biarkan ia mengadun  5 hingga 7 minit atau sehingga doh licin.

3) Gris mangkuk dengan minyak sayuran atau butter. Ambil doh dan tarik dengan tangan anda untuk membentuk bola. Letakkan di dalam mangkuk dan sapukan atas doh dengan minyak sayuran sedikit. Tutup dengan bungkus plastik dan letakkan di tempat yang panas selama 2 jam.

4) Dalam mangkuk kecil, gaul bersama gula perang, gula pasir dan kayu manis .ketepikan.



Aufa buat 2 filling.Satu aufa tambah serbuk koko(mcm Cinnabon punya)
that's why warnanya gelap semacam(memandai je)


5) Apabila doh meningkat dua kali ganda , tumbuk doh dan pindah ke permukaan yg ditabur tepung.Canai doh 15x9 ". Sapukan mentega lembut di atas dan taburkan sama rata ke atas campuran gula dan kayu manis. Potong kepada 14-16 bahagian dan letakkan dalam loyang 9x13. Tutup dengan bungkus plastik dan biarkan selama 1 1/2 jam


6) Sementara itu panaskan ketuhar anda kepada 350 fahrenheit.

7)  berus  dengan sedikit mentega cair dan bakar selama  30minit atau sehingga perang keemasan.

8) Untuk frosting pula, Campurkan semua bahan  dalam mangkuk kecuali susu. Selepas sebati, perlahan-lahan tambah susu. Segera tuangkan menjadi frosting atas cinnamon roll anda dan MAKAN!!!





Thursday, August 23, 2012

Chocolate Chip Cookie Pie


Assalamualikum..
Apa khabar semua??sihat??beberapa hari lagi sekolah dah buka.Ada yg tak sabar nak sekolah,tapi ada juga yang masih malas nak sekolah

##########termasuk yg ni########

Semalam kakak aufa(Bella) dok terjah Bakerella.com .Entah tengah cari ape.
Kat bakerella ni banyak sgt resepi-resepi yg sedap dan comel!!huh,tak tahan tengok gambar-gambar dia.

Kat Bakerella dia tak bagi resepi utk kulit tart.Jadi untuk memudahkan awak semua,aufa sertakan resepi yang aufa gunakan utk kulit tart yg dipetik dari blog chef Azli Razali.Dulu aufa pernah try buat Lemon Meringue Pie guna resepi dia.Sedap sangat..Kulit tart pun crispy.

Chocolate Chip Cookie Pie via Bakerella
Bahan-bahan

Untuk Kulit Tart:
250g tepung superfine(tepung gandum tak pe)
130g mentega
3 tbsp gula kisar
1 biji telur
1 1/2 tbsp air

Campurkan mentega dan tepung dan uli hingga menjadi seperti serbuk roti.Nak cepat guna mixer ye..

Campurkan telur,gula dan air.gaul hingga menjadi doh yg lembut.Kemudian terapkan di acuan tart.


Untuk Isi:
  • 2 biji telur A
  • 1/2 cwn tepung gandum
  • 1/2 cwn gula kisar
  • 1/2 cwn gula perang
  • 3/4 cwn butter (dilembutkan dlm microwave sekejap)
  • 1 cwn chocolate chip
  • 1 cawan walnut (atau kacang pilihan sendiri)


Pie ni sedap dimakan dgn ice-cream.OHHHH SEDAAAPPP!


Cara-cara

Panaskan oven 180 dgree celcius
Pukul telur menggunakan mixer sampai berbuih
Masukkan tepung,gula kisar dan gula perang.Masukkan pula butter
Kaup balikkan chocolate chip dan kacang.Tuang kedalam kulit tart tadi.
Bakar selama 55-60 minit.Sedap dimakan suam bersama satu scoop ice-cream



                             

Letak satu scoop ice-cream



Oohhh,it's melting!!
I better eat it now!!Bye!!!!

Strawberry Yoghurt Drinks


Assalamualaikum..

Tadi masa aufa buka peti,aufa ternampak ada Nestle plain yoghurt.Alaaa,yg dalam bekas biru tuuuu.Ada dijual di pasaraya ye.Sila lah beli.(Yoghurt tu kakak aufa nak buat milkshake ape ntah.x kesah!Then tengok lagi,,,, Eh eh,ada strawberry lagi laa.dah nak kecut pun strawberry tu tapi mujur belum buruk lagi.

So,firstly aufa minta izin dari kakanda kesayangan utk PINJAM yoghurt dia.OK,permintaan diluluskan!!
Aufa pun main campak je barang2 and BLEND semuanya sekali.Masa nak minum tu berdebar-debar jantung di dada ini.Takut tak boleh minum dah lepas ni..Ingat nak tinggalkan wasiat sebelum minum tadi.haha

Tapi Alhamdulillah aufa masih lagi hidup sampai sekarang dan tiada kecacatan fizikal yg berlaku.Tapi kan,yoghurt tu memang sedap gila,,,,,especially kalau letak ais batu.Memang terbaiklaaaahh!



Bahan(untuk 1 cawan je ni...boleh double kan kalau nak banyak)

1 cawan plain yoghurt
1/2 cawan air
2 tbsp gula halus (gula icing)
3 biji strawberry

1 biji strawberry dipotong kiub kalau nk ada chunk dalam yoghurt tuuu

Cara 

Kisar yoghurt,air,gula dan strawberry sampai sebati

Tuang dalam cawan dan masukkan kiub ais.Tabur strawberry yg dipotong kiub tadi.

You alls boleh buat ikut kreativiti masing-masing.Aufa percaya korang memang boleh buat lagi HOT,lagi Sedap,lagi POWER dari aufa punya.Ni versi PEMALAS punyaaa.ngeeeeheeeee


Wednesday, August 22, 2012

Oreo Black Beauty

Assalamualaikum..
haaaaaaa,ni aufa nak share resepi biskut raya ni.Meh sini,meh sini.duduk dekat-dekat..rapatkan saf ye?
hehe




Resepi ni aufa ngan kakak aufa ciplak dari blog KakWan.Siapa yg x kenal KakWan tu?


Oreo Black Beauty via Citarasawan



Bahan A
280 gm mentega
200 gm gula castor

Bahan B
250 gm tepung gandum
50 gm serbuk koko
30 gm tepung jagung
20 gm biskut oreo - dikisar halus buang dulu krim dia
1/2 sudu teh baking powder

Hiasan
Putih telur -aufa x lguna pun sbb terus roll dgn oreo
Biskut oreo - dikisar halus buang dulu krim dia
Coklat masakan putih cairkan
Croquant -aufa tak letak 



  • Pukul bahan A hingga kembang
  • Semua bahan B satukan, kemudian ayak dan masukkan dalam bahan A dan gaul sebati hingga menjadi doh yang lembut.
  • Masukkan adunan dalam piping bag dengan nozel bentuk bulat dan memanjang.
  • Tekan atas tray hingga habis.
  • Sapukan atasnya dengan putih telur dan taburkan serbuk oreo di atasnya.
  • Bakar pada suhu 150C selama 25-30 minit
  • Keluarkan biskut setelah masak. Tunggu biskut sejuk.
  • Paip kan dengan coklat putih.

Aufa buat camni:
Doh yang telah siap aufa gentel bulat2 bentukkan seperti guli angaran berat 6 - 8 gm.
Kemudian aufa golek2kan atas oreo hancur tu.
Susun dalam paper cup dan bakar.
Selepas tu boleh lah melorek atasnya.


Rich Chocolate Pudding

Assalamualaikum..

Waahh,hari ni semangat nak blogging...Berkobar-kobar dari semalam tapi telah dipatahkan oleh abang yg tak bertauliah.(berebut laptop)hua hua hua.




Bahan:

1 paket agar-agar bertali/kering
1/2 cup serbuk koko
1/2 cup milk powder
4tbsp tepung jagung
3 tbsp butter
1 cawan gula
4 1/4 cawan air

Campur semua bahan kecuali butter dan masak atas api.
Bila dah didih,masukkan butter dan kacau.

tuang ke dalam acuan dan sejukkan dalam peti.



Sonang Ajo!!

Molten Chocolate Lava Cake

Assalamualaikum..

Firstly,Aufa nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri,Maaf Zahir & Batin.

Waaahhh,buka FB jer,semua orang post gambar2 raya dgn baju baru bagai.hahaha.Ada jugak yang rajin post resepi kek atau biskut raya.Kakak aufa yg jarang masuk dapur tu pun dah buat 6 jenis biskut raya dalam masa 3 hari.Maklumlah,orang tengah semangat nak baking,
Aufa pun ade baking jugak..Aufa buat.........
BENDA yg memang dah lama aufa nak buat tapi x sempat.
Dipersilakan MOLTEN CHOCOLATE LAVA CAKE!!

****************CLAP************

Molten Chocolate Lava Cake via Cekvisionhomes



Bahan:

  • 180 - 185 grams Dark Baking Chocolate...( dipotong2 kiub )
  • 113 grams butter 
  • 1 cawan gula icing 
  • 2 biji telur
  • 2 biji kuning telur
  • 6 sudu besar tepung..
  • Sedikit butter dan gula halus untuk disapukan kedalam mould..
  • Ramekin @ mould yang bersesuaian...(Aufa guna bekas besi)


Untuk Hiasan
  • 2 cawan  Whipping Cream ( Cold Non Dairy Whipping Cream...)
  • 2 sudu besar  gula kastor halus


Nota  :

Untuk bahagian hiasan/topping aufa tak guna whipping cream pun...guna strawberry cukuplah..

Boleh guna ice-cream.Ice-cream vanilla lagi best.

CARA-CARA PENYEDIAANNYA

1-Panaskan oven 200 darjah Celcius...

2-Sapukan ramekin/mould ngan butter dan taburkan gula halus..golek/ratakan.keluarkan lebihan 

gula.Susun diatas baking tray.

3-Cairkan coklat dgn butter dalam microwave.(gunakan kaedah double boil pun boleyyy)sebatikan..

4-Masukkan gula.Kacau bersama adunan coklat.

5-Campurkan telur dan kuning telur dan kacau perlahan.Masukkan kedalam adunan coklat tadi.Kacau 

sebati.

6-Akhir sekali masukkan tepung dan kacau.tuang adunan 3/4 dari acuan ramekin/mould

7-Bakar kek 10-14 minit.sampai sekeliling kek mula keras tapi bahagian tengah kek lembut 



Tak rugi mencuba tau!Ni mmg favourite cake aufa dari dulu lagi!Aufa dh try Molten Chocolate Cake kt Domino's,Kenny Rogers,Pizza Hut..then mane lg eh??Lupa sudahh



Selamat Mencuba!

Saturday, August 11, 2012

Cream Cheese Frosting




Assalamualaikum.

Ni resepi cream cheese frosting!
Hehehehe,,,,aufa excited sangat hari ni sebab kitorang on the way to port dickson untuk  cuti weekend ni.hehe.Seriously ni tgh update blog dalam kete okayy

Bahan2:
120g gula icing
250g cream cheese
120g butter

Putar cream cheese,gula icing yg telah diayak dan butter.Hias atas cake.

Untuk lebih sedap,chill kan semalaman.Masa btul2 nk makan baru keluarkan sebab frosting tu senang melt.
  
Boleh decorate atas Kek Red Velvet atau Carrot Cake or anything else

Red Velvet Cupcakess  ;D

Carrot Cake



Assalamualaikum..
Semoga sihat anda disana!!

Hari tu aufa buat carrot cake utk Moreh...and yg lebih2 tu aufa bagi kt pekerja2 restoran ayah.Maklumlah,masa tu kat rumah ade beberape orang je..Aufa,adik and bibik.Ayah dan mama pergi umrah...

Ni resepi yg aufa dpt dari myresipi.

Carrot Cake via Myresipi
1 1/4 cwn minyak jagung
4 biji telur
120g gula kastor
120g gula perang
100g walnut(panggang sekejap jer)
250g tepung gandum
1 tsp baking soda
1/4 tsp garam
1/4 tsp serbuk kayu manis(aufa letak 1 tsp)
1 1/2 cwn carrot(disagat)
1 tbsp susu pekat

Pukul telur dan gula sampai kembang dan masukkan minyak.
Masukkan bahan2 kering yang telah diayak kedalam campuran telur tadi.
Kemudian masukkan carrot.Gaul sebati.
Tuang kedlm loyang 9inci yg telah dialas kertas minyak.Bakar selama 45 minit pada suhu 180C.
Sejukkan sebelum dihias dengan cream cheese frosting.

Untuk resepi frosting,sila tekan SINI!



Sunday, July 29, 2012

Heavenly-Puding Trifle

Assalamualaikum... :)
Pada hari yg ketiga puasa,aufa memang teringin nak makan puding.Dalam kepala ni ligat berfikir puding ape nak buat.Then,terjumpa resepi trifle dulu-dulu kt dlm buku resepi aufa.alang-alang kt rumah semua bahan2 ada,buat terus jelah!

Resepi ni aufa culik dari blog MatGebu.Siapa yg tak kenal kan??Setiap kali aufa online,tak sah kalau tak pegi jenguk blog dia.Rasa macam ade yg tak kena kalau tak intai.hehehe..



Resepi ni aufa ade tukar-tukar laaa sikit-sikit..yang sponge cake tu aufa tukar jadi moist chocolate cake dan
lapisan jelly atas sekali tu aufa guna jelly NONA perisa mangga dan tambah buah peach dalam tin.

Puding Trifle via MatGebu

Sponge Cake:
200g tpg potima(instant cake flour)
3 biji telur
50g mentega cairkan dan sejukkan
50ml susu segar
1 sk esen vanila

Bahan Kastard:
200ml susu sejat
100ml air
2 kuning telur
2 sb tepung kastard
4 sb gula
2/4 sk esen vanila

Bahan Jelly:
1/2 sk konnyaku jelly powder
Gula secukup rasa (aufa letak 1 cawan)
500 ml air
1/2 sk strawberry emulco
Pewarna merah

BAHAN LAIN :
1 tin besar buah2an koktel, ditoskan, asing jusnya
200 ml whipping cream (1 kotak kecil)





UNTUK SPONGE CAKE :- Satukan semua bahan kecuali mentega cair dan esen vanilla, ke dalam mesin kek, putar pada kelajuan sederhana sehingga semua bahan bersatu, kemudian putar pada kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan pekat. Masukkan mentega dan esen vanilla, kaup balik hingga adunan rata. Tuang dalam loyang 12 inci x 12 inci yang telah dialas kertas minyak dan bakar pada suhu 180C selama 20 - 25 minit (pastikan oven telah dipanaskan). Sejukkan atas jaringan bila kek masak.

UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan kastard kecuali esen vanilla, kacau rata dan masak dengan api sederhana sambil dikacau tanpa henti hingga bancuhan menjadi pekat. Masukkan esen vanilla, kacau rata dan ketikan.

UNTUK JELLY :- Satukan semua bahan2 untu jelly dalam periuk, tang gula tu pandai2 lah agak, tapi jangan manis sangat, manis lite2 sudah cukup yea. Kacau rata dengan whisk dan jerang hingga mendidih dan gila hancur, kacau hingga sebati. Ketepikan dan biar sejuk sedikit.

UNTUK TRIFLE :- Sediakan bekas sesuai, potong kek sponge tadi, bagi kepada 2 bahagian dan susun 1 bahagian seperti dalam gambar. Basahkan kek sponge tadi dengan jus buah koktel. Sementara itu putar whipping cream hingga kembang dan kental, jangan terlebih putar. Lapiskan whipping cream tadi atas kek. Tabur 1/2 bahagian buah2an koktel tadi.

Susun lebihan kek atas buah2an koktel tadi. Basahkan dengan jus. Tuang kastard suam atasnya dan ratakan dengan spatula. Biar sejukk sekejap. Tabur baki buah2 tadi, rata. Dan akhir sekali, sendukkan jelly cair atasnya hingga memenuhi ruang seperti dalam gambar. Simpan dalam peti ais hingga jelly membeku.. sedap dihidangkan dingin...hnmmm..









Banana Scrambled Eggs

Assalamualaikum...
Firstly,untuk pengetahuan awak awak dan awak,blog Aufa akan bertukar ke bahasa Malaysia mulai sekarang!!happy tak??happy tak??
Aufa akui memang bahasa inggeris penting dan....aufa sangat SUKAkannya tapi kita sebagai seorang rakyat malaysia haruslah memartabatkan bahasa ibunda kita.betul tak?? :)
Dan yang kedua,Aufa nak ucapkan selamat menyambut bulan ramadhan !!So sorry sebab lambat wish..
jangan merajuk ek??hehehe.. puasa hari yg kesembilan baru nak wish.kejam kan??Aufa buzy sikit sejak kebelakangan ni so tak sempat nk update blog.jangan marah....


OK,sehari sebelum puasa,aufa try buat banana scrambled egg.Tapi ni ialah resepi ciptaan sendiri tau!
Bahan-bahan utk buat ni pun sikit dan cara dia sangat senang!

Bahan-bahan:(1 orang makan)
  • 1 biji telur
  • 1 biji pisang
  • 1/2 sk esen vanilla
      1-Lenyekkan pisang dengan garfu .
      
      2-Pecahkan telur,masukkan pisang yg telah dilenyek dan esen vanilla.
         Then,terus kacau sampai sebati.

      3-Cairkan butter di dalam kuali dan tuangkan adunan ke dalamnya.Kacau sampai dia 
         tidak melekit di kuali.Lebih kurang 3 minit je.

Cadangan:
*Boleh letak serbuk koko kepada sesiapa yg suka coklat macam aufa ni..




Wednesday, May 30, 2012

Caramel Cake


My sister love to bake this cake.Well,I never taste it before.Ok,I don't want to talk write too much as my stomach is aching.Awwww,it hurts.
But I will bear the pain to share you caramel cake recipe.Fighting!

Ingredient A
2 cups granulated sugar
1 cup water

Ingredient B
6 eggs grade A
1/2 cup sweetened condensed milk
1 teaspoon vanilla
2 tablespoons margarine

Ingredient C
1 cup flour
2 tsp bicarbonate of soda


1.Boil sugar on a pan / pot and wait until the sugar has melted. Continue to stir until the sugar  become brown and start to foam . Add water and stir again. Be careful as the caramel can drip and splash to your skin! ouch~


2.set aside to cool


3Beat ingredient B (egg + condensed milk + vanilla essence + margarine) until fluffy.

4.Sift Ingredient C.

5.In a large bowl, add ingredients A followed by B. Mix well.

6.Add Ingredient C that have been sifted earlier.

7.Whisk and ensure that no flour is still lumpy.Then ensiled for 3 hours to create the 'holes'.


8.Bake or steam for about 40 minutes.






Mine need more HOLES

Sunday, May 6, 2012

Creme Caramel


Made a delicious Creme Caramel just now for lunch..It tastes so good and I can't describe with words.HAHAHAHA,just kidding..Ntah kenape jadi excited .As usual,the recipe is not mine,it belongs to kak yani.
I added some orange zest and you know what,it have that flavour and so refreshing.:)

You can double the recipe if you want to serve more people.


Creme Caramel via Kak Yani


 400ml fresh milk /evaporated milk
5 tablespoons sugar
3 eggs, at room temperature
2 egg yolks
2-3 drops of vanilla essence

[Caramel]
5 tablespoons sugar
2 tablespoons of water


Prepare the caramel: Put sugar in a pan with 1 tablespoon water. Cook over medium heat. When you see a little brownish colour appear, add the 1 tablespoon water. Cook until brown. Pour into your tin. Set aside.

Combine egg and egg yolk in a bowl. While stirring add the sugar gradually. Stir gently until well blended. Do not let it foam.

In another pot add milk and vanilla essence. Heat to 60 degrees. Do not let boil.Add the milk into the egg mixture. Stir until well blended.Pour into tin that is you pour your caramel.

Cover the pan with 2 layers of aluminum foil. Steam over medium heat for 30 minutes
or can also be baked in the oven. But should pour warm water into the