Sunday, February 26, 2012

Swiss Meringue Buttercream

Ok ,Untuk kali pertamanya,aufa akan kongsi resepi untuk buat nuttercrream atas permintaan pengunjung kt myresepi.hehe)Aufa pun ada myresepi ok??Tapi yang ni Swiss meringue buttercream.Buttercream yang Aufa paling sukaaaaaa!!!!!!It dissolve in your mouth!!


  • 4 biji telur putih (kira-kira 120g )
  • 200g gula
  • 340g butter(Potong kiub)

First,whisk putih telur dan gula menggunakan kaedah double boil/bain merie .

Transfer adunan putih telur ke dalam mangkuk lain dan whisk sampai whisk until it forms stiff peaks.

Tambah butter sikit demi sedikit sampai sebati.

TIPS:Jika adunan korang macam x melekat kat bowl tu kan,tambah lagi butter sampai dia kental gituuu..


Done!!!
Easy saja kan??


Boleh guna nozzle yg berlainan so kek/cupcakes akan jadi lebih menarik dan mantap lagi.Nozzle tu boleh dibeli di kedai bakery.
Good Luck!!

6 comments:

  1. double boil tu kire pnaskan la awal2 ek?xbeketul ek telur tu..?

    ReplyDelete
  2. ERMM,macam ni.Akak pukul telur dan gula tu diatas dapur menggunakan kaedah double boil(periuk berisi air dibawah dan mangkuk berisi telur tu diatas).Memang kita guna kaedah double boil supaya telur x beketul dan jadi telur dadar.

    harap membantu! :)

    ReplyDelete
  3. Saya pernah buat kaedah ini tetapi selepas tambah butter terus dia cair..kenapa ye?

    ReplyDelete
  4. The sugar? ... Bleh guna sugar kasar atau caster sugar..

    ReplyDelete
  5. Boleh guna gula kasar sbb dia akan melt down nnti. :)

    ReplyDelete
  6. Maybe meringue tu panas lagi.Sebab tu butter cair.

    ReplyDelete

Leave me your comment!
XOXO
<3 Aufa