Wednesday, August 22, 2012

Molten Chocolate Lava Cake

Assalamualaikum..

Firstly,Aufa nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri,Maaf Zahir & Batin.

Waaahhh,buka FB jer,semua orang post gambar2 raya dgn baju baru bagai.hahaha.Ada jugak yang rajin post resepi kek atau biskut raya.Kakak aufa yg jarang masuk dapur tu pun dah buat 6 jenis biskut raya dalam masa 3 hari.Maklumlah,orang tengah semangat nak baking,
Aufa pun ade baking jugak..Aufa buat.........
BENDA yg memang dah lama aufa nak buat tapi x sempat.
Dipersilakan MOLTEN CHOCOLATE LAVA CAKE!!

****************CLAP************

Molten Chocolate Lava Cake via Cekvisionhomes



Bahan:

  • 180 - 185 grams Dark Baking Chocolate...( dipotong2 kiub )
  • 113 grams butter 
  • 1 cawan gula icing 
  • 2 biji telur
  • 2 biji kuning telur
  • 6 sudu besar tepung..
  • Sedikit butter dan gula halus untuk disapukan kedalam mould..
  • Ramekin @ mould yang bersesuaian...(Aufa guna bekas besi)


Untuk Hiasan
  • 2 cawan  Whipping Cream ( Cold Non Dairy Whipping Cream...)
  • 2 sudu besar  gula kastor halus


Nota  :

Untuk bahagian hiasan/topping aufa tak guna whipping cream pun...guna strawberry cukuplah..

Boleh guna ice-cream.Ice-cream vanilla lagi best.

CARA-CARA PENYEDIAANNYA

1-Panaskan oven 200 darjah Celcius...

2-Sapukan ramekin/mould ngan butter dan taburkan gula halus..golek/ratakan.keluarkan lebihan 

gula.Susun diatas baking tray.

3-Cairkan coklat dgn butter dalam microwave.(gunakan kaedah double boil pun boleyyy)sebatikan..

4-Masukkan gula.Kacau bersama adunan coklat.

5-Campurkan telur dan kuning telur dan kacau perlahan.Masukkan kedalam adunan coklat tadi.Kacau 

sebati.

6-Akhir sekali masukkan tepung dan kacau.tuang adunan 3/4 dari acuan ramekin/mould

7-Bakar kek 10-14 minit.sampai sekeliling kek mula keras tapi bahagian tengah kek lembut 



Tak rugi mencuba tau!Ni mmg favourite cake aufa dari dulu lagi!Aufa dh try Molten Chocolate Cake kt Domino's,Kenny Rogers,Pizza Hut..then mane lg eh??Lupa sudahh



Selamat Mencuba!

2 comments:

  1. Yang aufa buat ni untuk berapa ramekin?

    ReplyDelete

Leave me your comment!
XOXO
<3 Aufa