Saturday, December 29, 2012

Ekspedisi Gunung Datuk Rembau



Salam,,

:DDDDDDD :IIII
Nmpk x betapa happy dan letihnya aufa? [mmg TAK laa kann?]

Pagi td aufa pergi naik Gunung Datuk kt Rembau Negeri Sembilan.

OHH BESTT!
All of us ade 5 orang.Aufa,Atif (abg aufa),kakak aufa and her 2 friends.Kitorang bertolak dari rumah kt Batu Caves dari pukul 6 pagi.Pukul 9 pagi baru sampai..(Sebab sesattt)hehehe..

Pheww,letih jugak naik gunung ni eh?Maklum laa,aufa x pernah pun naik gunung.Pernah naik bukit jer.Di Taman Etnobotani Gua Musang,Kelantan.Tapi x laa tough mcm Gunung Datuk.

Aufa datang sini pun sbb nak try jer.Sambil2 berlatih untuk naik Gunung Stong di Jeli,Kelantan dengan ayah nanti.Then boleh laa try Mount Kinabalu ke...hehe...Everest pun akan aufa tawan nnti!!

Masa mendaki gunung tu,aufa rase mcm nk turun balikk.Huhu,letih tahap gaban!Semputt wehh naik gunung ni.Gunung ke-3 tertinggi di Negeri Sembilan okehh?? Haha. *Proud



Sepanjang perjalanan naik ke puncak aufa kena cramp 4 kali!!Haha,sebelum ni x pernah pun kena cramp.Sakit !Tapi mujur laa ade orang2 baik hati dan prihatin yg tolong sepanjang 4 kali cramp tu.Especially kakak aufa and kengkawan dia..Orang yg lalu lalang pun ade bagi ubat  utk hilangkan cramp.Orang Malaysia mmg sangat prihatin. =='


Selain cramp,aufa ade muntah2 jugak.3 kali tueeeeeee!Seksa sgt....:(


Sambil mendaki tu sempat lagi aufa bermesej ngan kawan2 aufa.Haha,mujur ade line.Diorang x  caye pun aufa pegi naik gunung.Elehh,ingat aufa ni manje sgt ke? :P


Masa smpai kt puncak tu mmg happy gila arr..I was like,FINALLY!!Kitorang mengambil masa lebih kurang 3 jam untuk naik smpai ke puncak.Subhanallah,pemandangan nye cantik sgt!Lepas amik angin kitorang terus piknik atas tu.Lapar + letih .


Tapi masa nak turun,kitorang just mengambil masa sejam untuk smpai ke base camp.Tapi serious letih.Sakit kaki  dan tangan aufa.Masa smpai bawah,Aufa terus landing atas jalan konkrit.Over kan?Haha,bukti yg aufa ni mmg letih gila..


Even letih,lapar,dahaga and faced lots of obstacle,tapi aufa mmg satisfy laa.Sebab it's a really an awesome experience!Tak caye ke?Then GO !Hehe,korang kuat mcm aufa ke?
*Perasan kuat.Padahal dah nak nangis masa nk naik tu.haha


Friday, December 28, 2012

Summer in Australia!!





         Astounding city

                                                                 In flight breakfast

One thing I can say about Australian people.Budi bahasa diorang elokk sgt.I was amazed!Even stranger yg diorang x kenal pun diorang akan tegur.Paling tidak pun just say,'Hai mate!!' yeh something like that.. ;)






Seaworld!








Monday, December 3, 2012

Basic Things To Have In The Kitchen

Assalamualaikum readers!Today I'm going to share about tools that you need if you love to bake muffins,cakes etc.Check it out!!


1-OVEN-It's very important to have this to bake cakes,cookies and bread.

yg ni BESARR PUNYAAA!

2-SCALES-There's 2 types of scale.Digital scale and normal one.I love to use the digital one because it's more exact.

3-CAKE TINS-
You'll need this to bake cakes.but for the basic,I suggest you to have a round 8 inch tin,9 inch and 8x8x3 inch.And you can also use the spring form type.It's much easier to bake with this thing.



Cake Tins



4-ROLLING PINS-Very important if you want to make tarts,pies,cokies and to roll fondants.

5-CUP MEASUREMENT-I love to use them.I also have the spoon measurements.




6-PASTRY BRUSH-To brush pastry,bread.but be carefull if ou buy them cause sometimes they were made of pigs.Scary!

7-RUBBER SPATULA-If you make cake batter or whatever,You can use spatula to scrape them out.




8-WHISK-
There's a lot of size in the market.It's very useful to make meringue


9-SIFTER-
To sift your flour.Most of the recipes ask you to sift you flour with baking powder,soda or cocoa powder first.It' very important to sift your flour.